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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
06/08/2008 |
Data da última atualização: |
02/09/2011 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Autoria: |
SOUZA FILHO, H. M. de; ROSA, F. T.; VINHOLIS, M. de M. B. |
Afiliação: |
Hildo M. de Souza Filho, UFSCar/SÃO CARLOS,SP.; Fabiano Tito Rosa, UFSCar/SÃO CARLOS,SP.; MARCELA DE MELLO BRANDAO VINHOLIS, CPPSE. |
Título: |
Diagnóstico e recomendações para aumento da competitividade da cadeia produtiva de carne bovina do Estado de São Paulo. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA, ADMINISTRAÇÃO E SOCIOLOGIA RURAL, 46., 2008, Rio Branco, AC. Anais... Rio Branco: SOBER, 2008. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O Brasil é o principal player do mercado mundial de carne bovina, sendo que São Paulo se destaca como maior exportador e segundo maior produtor nacional do produto. Porém, o Estado vem perdendo market share, pois nos últimos anos a maior parte dos investimentos produtivos têm se concentrado no Centro-Norte do país. Através do levantamento de dados estatísticos, de revisão bibliográfica e de entrevistas com agentes-chave, o presente estudo identificou os principais aspectos críticos da competitividade da cadeia produtiva da carne bovina de São Paulo. Entre os desfavoráveis, destacam-se a reduzida oferta relativa de matéria-prima (animais para abate), a "guerra fiscal" entre Estados (questão tributária) e os custos de produção relativamente elevados. Os favoráveis são, principalmente, as boas condições de infra-estrutura logística e de P&D, a qualidade da mão de obra e a proximidade do principal mercado consumidor. Entre as ações recomendadas para o aumento da competitividade da cadeia produtiva do Estado destacam-se aquelas relacionadas ao incentivo à pesquisa e à difusão de tecnologias, às estratégias de agregação de valor à carne paulista, as certificações e a melhoria dos status/padrão sanitário e, por fim, a revisão do sistema tributário. |
Palavras-Chave: |
Carne bovina; Competitividade; São Paulo. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/41015/1/PROCIMMBV2008.00021.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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Registro |
Volume |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte. |
Data corrente: |
27/02/2018 |
Data da última atualização: |
27/02/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
DUTRA, J. D.; RODRIGUES, A. P. D. A. C.; PEREIRA, S. R.; LAURA, V. A. |
Afiliação: |
JUCÉLIA DIAS DUTRA, Universidade Federal do Mato Grosso do Sul - Campo Grande; ADRIANA PAULA D'AGOSTINI CONTREIRAS RODRIGUES, Universidade Tecnológica Federal do Paraná - Campus Pato Branco; SILVIA RAHE PEREIRA, Universidade Anhanguera-Uniderp, Campo Grande, MS; VALDEMIR ANTONIO LAURA, CNPGC. |
Título: |
Heat treatment to overcome seeds dormancy of Panicum maximum cultivars (Poaceae). |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
African Journal of Agricultural Research, v.10, n. 50, p. 4616-4622, Dec. 2015. |
ISSN: |
1991-637X |
DOI: |
10.5897/AJAR2015.10217 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The guinea grass Panicum maximum, an African grass, is one of the main forage grasses in tropical America. Its propagation is mainly carried out by seeds, but seed dormancy hampers good pasture establishment. The aim of this study was to evaluate the use of heat treatment to overcome seed dormancy of P. maximum cultivars Milênio, Tanzânia and Mombaça. Seeds of each cultivar have been subjected to heat treatments at temperatures of 50, 60 and 70°C with exposure time for 5, 10 and 15 h. Afterwards, they were placed in germination test. The data were subjected to analysis of variance and, when significant, polynomial regression was performed, with up to 5% of probability. The variables analyzed were germination percentage, germination speed index (GSI) and average germination time (AGT). P. maximum seeds of different cultivars showed distinct responses to heat treatment. The cultivar Tanzânia responds positively to different combinations of temperature and periods of seeds exposure, and the treatment at 70°C for about 8 h is recommended to overcome dormancy with better germination performance. For cultivar Milênio, it is recommended the exposure of seeds at 70°C for 15 h. Cultivar Mombaça is negatively influenced by the heat treatment, so this treatment is not recommended. |
Thesagro: |
Dormência da semente; Germinação; Gramínea forrageira; Panicum maximum; Pastagem. |
Thesaurus NAL: |
Forage grasses; Germination; Pastures; Seed dormancy; Temperature. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02180naa a2200301 a 4500 001 2088208 005 2018-02-27 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1991-637X 024 7 $a10.5897/AJAR2015.10217$2DOI 100 1 $aDUTRA, J. D. 245 $aHeat treatment to overcome seeds dormancy of Panicum maximum cultivars (Poaceae).$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aThe guinea grass Panicum maximum, an African grass, is one of the main forage grasses in tropical America. Its propagation is mainly carried out by seeds, but seed dormancy hampers good pasture establishment. The aim of this study was to evaluate the use of heat treatment to overcome seed dormancy of P. maximum cultivars Milênio, Tanzânia and Mombaça. Seeds of each cultivar have been subjected to heat treatments at temperatures of 50, 60 and 70°C with exposure time for 5, 10 and 15 h. Afterwards, they were placed in germination test. The data were subjected to analysis of variance and, when significant, polynomial regression was performed, with up to 5% of probability. The variables analyzed were germination percentage, germination speed index (GSI) and average germination time (AGT). P. maximum seeds of different cultivars showed distinct responses to heat treatment. The cultivar Tanzânia responds positively to different combinations of temperature and periods of seeds exposure, and the treatment at 70°C for about 8 h is recommended to overcome dormancy with better germination performance. For cultivar Milênio, it is recommended the exposure of seeds at 70°C for 15 h. Cultivar Mombaça is negatively influenced by the heat treatment, so this treatment is not recommended. 650 $aForage grasses 650 $aGermination 650 $aPastures 650 $aSeed dormancy 650 $aTemperature 650 $aDormência da semente 650 $aGerminação 650 $aGramínea forrageira 650 $aPanicum maximum 650 $aPastagem 700 1 $aRODRIGUES, A. P. D. A. C. 700 1 $aPEREIRA, S. R. 700 1 $aLAURA, V. A. 773 $tAfrican Journal of Agricultural Research$gv.10, n. 50, p. 4616-4622, Dec. 2015.
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Embrapa Gado de Corte (CNPGC) |
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